top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αντίδραση για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝΟ Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόθεση του ΥΠΕΝ να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή:


Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση φαίνεται να εκμεταλλεύεται την πανδημία, με την απαγόρευση των συναθροίσεων, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και της λειτουργίας της Βουλής, για να περάσει αναίμακτα το αντιπεριβαλλοντικό της νομοσχέδιο από τη Βουλή. Αν η πρόθεσή της αυτή επιβεβαιωθεί, θα σημάνει ένα σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία και το περιβάλλον, καθώς και θα αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ανήθικα και υποτιμάει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, ο περιορισμός των λειτουργιών της κοινωνίας, υπό την έκτακτη ανάγκη για την προστασία της δημόσιας υγείας, να χρησιμοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία ως επιλογή διακυβέρνησης ώστε, να σιωπήσει τις αντίθετες φωνές και να αποφύγει διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο που, όπως έχει εκφραστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, εργαζόμενους, επιστήμονες, κτλ., θα είναι μία βαθιά πληγή, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το ελληνικό φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ντροπή σας κύριε Χατζηδάκη. Το στίγμα αυτό θα σας ακολουθεί και αυτή η πληγή στην ελληνική φύση θα έχει το όνομά σας. ​

Και μετά την οριστικοποίηση της μεταφοράς του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση συμπλήρωσε:


Παρότι η τηλεκατάρτιση καταργήθηκε, μετά από την κατακραυγή των επιστημόνων, της αντιπολίτευσης και γενικά της κοινωνίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παραιτείται από την πραγματική της στόχευση που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων με όποιο κόστος, στο φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και το δημόσιο συμφέρον.


Ο κος Χατζηδάκης, χωρίς ίχνος ντροπής, εισάγει το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών. Έφτασαν σε σημείο να καθορίζουν συνεδριάσεις επιτροπών ενώ το νομοσχέδιο ακόμη και τώρα, Παρασκευή απόγευμα, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού, για να φιμώσει, καθώς δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει, τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ζητούσαν απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.


Πώς μπορεί να συμβιβαστεί άραγε το ψευδές πράσινο προσωπείο του κου Μητσοτάκη με την κάθετη αντίδραση όλης της περιβαλλοντικής κοινότητας; Μήπως αυτό είναι ο λόγος που επιχειρούν να περάσουν το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με περιορισμό στη συμμετοχή βουλευτών; Και ας μας πει ο ψευδο-ευρωπαϊστής Υπουργός σε ποια άλλη χώρα νομοθετούν με ελλιπή συμμετοχή και διαβούλευση, πλην, πιθανά, στην Ουγγαρία του κου Όρμπαν;

Και γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως στο νομοσχέδιο που διπλασιάστηκε σε μέγεθος, από τα 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση σήμερα φτάνει στα 130, κρύβονται εξυπηρετήσεις και μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στον κορονοϊό να καλυφθούν όλα αυτά; Τελικά, εκτός από τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, έχει και άλλες υποχρεώσεις να ξεπληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;


Από την πρώτη ανάγνωση προκύπτει: εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, ξεπούλημα του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)-από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις με πλειοψηφία του δημοσίου-, νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί, κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών, δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις σε ημέτερους, απευθείας αναθέσεις και άλλα πολλά που θα αναφέρουμε στη Βουλή, όσα θα καταφέραμε να εντοπίσουμε τις επόμενες τρεις μόνο μέρες που μάς διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.


Η Βουλή είναι σχεδόν κλειστή και νομοθετεί μόνο τα μέτρα που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της πανδημίας, εμείς #μένουμεσπίτι, η ελληνική κοινωνία δίνει μια μάχη ζωής και οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν από τη Βουλή ό,τι θα «σκόνταφτε» στην αντίδραση της κοινωνίας. Εμείς #μένουμεσπίτι και ο κος Χατζηδάκης βρήκε την ευκαιρία να σαρώσει το ελληνικό περιβάλλον. Του θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο επιχείρησε να πετύχει ο κος Βρούτσης με την τηλεκατάρτιση.


Πολύ φοβόμαστε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να ενσωματώσει και στο μέλλον για άλλα σοβαρά ζητήματα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον περιορισμό πληροφόρησης και διαφάνειας, ώστε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα χωρίς αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και απαξίωσης της νομοθετικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας το οποίο καθιστά αναγκαία τη συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και της κοινωνίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης «να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία».


Και δυστυχώς το πρώτο χτύπημα, μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση επέλεξε να το δώσει στο περιβάλλον. Μέχρι εδώ άντεξε το οικολογικό προσωπείο του κου Μητσοτάκη. Λογικό, ως ψεύτικο έσπασε γρήγορα.​


bottom of page