top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανακύκλωση και Οικολογία Συμπράττουν στα Container Houses



Το πρώτο εμπορικό φορτίο μεταφέρθηκε με πλωτό μέσο πριν από περίπου 5.000 χρόνια και μέχρι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω της θάλασσας. Πέραν των πλοίων που είναι απαραίτητα για το θαλάσσιο εμπόριο, εξίσου σημαντικά είναι και τα εμπορευματοκιβώτια, δηλαδή τα γνωστά μας containers. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα μεταφορικό πλοίο μεσαίου μεγέθους μπορεί να μεταφέρει κατά μέσο όρο 9.000 containers.


Τι γίνονται άραγε όλα αυτά τα containers αφότου φτάσουν στο λιμάνι του προορισμού και τα αγαθά που μετέφεραν αρχίσουν το δρόμο τους προς εμάς τους καταναλωτές; Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως εγκαταλείπονται στα λιμάνια και μάλιστα εύκολα κανείς διακρίνει στοίβες από αυτά και στο επίνειο της Αθήνας, τον Πειραιά. Προς εκμετάλλευση όλων αυτών των «γερασμένων» containers, την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό καινοτόμες χρήσεις βρέθηκαν. Μία από αυτές είναι η μετατροπή των containers σε οικολογικά σπίτια.


Τα λεγόμενα Container Houses συνδυάζουν τόσο την ανακύκλωση όσο και την οικολογία, προβάλλοντας ένα πρωτοπόρο τρόπο σκέψης εκμετάλλευσης των αγαθών χωρίς να γίνεται κατάχρηση φυσικών και υλικών πόρων. Συγκεκριμένα, containers που δεν κρίνονται κατάλληλα για άλλα ταξίδια ή έχουν εγκαταλειφθεί συγκεντρώνονται και μετατρέπονται σε σπίτια. Αυτή η μετατροπή διατηρεί την αρχική μορφή των containers και κυρίως κάνει επεμβάσεις ώστε να γίνουν βιώσιμα. Ειδικότερα, ανοίγονται τρύπες στον μεταλλικό σκελετό για πόρτες, παράθυρα και εξαερισμό και επενδύονται με εσωτερική μόνωση. Μάλιστα, πλέον αποτελούν πεδίο δημιουργίας εντυπωσιακών αρχιτεκτονικών έργων καθώς παραπάνω από ένα containers μπορούν να συνδυαστούν σε ποικίλους σχηματισμούς για τη κατασκευή ενός σπιτιού.


Τα Container Houses δεν είναι όμως απλά συμβατικά σπίτια καθώς συγκεντρώνουν πλήθος χαρακτηριστικών που μειώνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα γι’ αυτό και είναι οικολογικά. Ενδεικτικά αναφέρω πως ηλεκτροδοτούνται και κλιματίζονται μέσω της μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Η υδροδότησή τους προέρχεται από τη συλλογή του νερού της βροχής. Επίσης, όλα τα απορρίμματα οργανικά και ανόργανα κομποστοπιούνται και ανακυκλώνονται. Εν γένει προβάλλουν τον πλέον οικολογικό τρόπο ζωής καθώς τίποτα δεν πάει χαμένο και γίνεται πλήρης χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Ίσως έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, να σκέφτεστε ότι ωραία τα Container Houses αλλά όχι για εμένα. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι μπορείτε να απολαύσετε σε αυτά όλες τις ανέσεις ενός συμβατικού αστικού σπιτιού και το κόστος κατασκευής τους είναι πολύ φθηνότερο. Ακόμη, όλοι μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτά και να «κλέψουμε» ιδέες για τα δικά μας σπίτια ώστε να μειώσουμε, όσο είναι εφικτό, το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον.


To άρθρο της Άλκηστις Σαπουνάκη δημοσιεύθηκε στο blogit.gr

Comments


bottom of page