top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ένα πρωτότυπο έργο κυματικής ενέργειας στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης



Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου επισκεφτήκαμε το έργο κυματικής ενέργειας στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης. Το έργο βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα, στο άκρο του, κοντά στο φάρο στη πύλη εισόδου – εξόδου του λιμανιού.


Αποτελείται από δύο μονάδες μετατροπής κυματικής σε ηλεκτρική ενέργεια που είναι στερεωμένοι με μεταλλικές βάσεις στο λιμενοβραχίονα (κυματοθραύστη), ενώ δίπλα τους υπάρχει και η βάση στερέωσης της πρώτης μονάδας που λειτούργησε για 2,5 περίπου έτη από το 2015.


Η εγκατάσταση ανήκει στη γερμανική εταιρεία SINNPOWER η οποία έχει την οικονομική υποστήριξη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών υποθέσεων και Ενέργειας (BMWi) και του επενδυτικού fund Schweizer Kapital Global Impact Fund.


Επιπλέον υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, το Πολυτεχνείο Μονάχου, το Πανεπιστήμιο Αμβούργου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης.


Στόχος της σημερινής εγκατάστασης είναι η δοκιμή της βελτιωμένη έκδοσης των κυματικών μετατροπέων έτσι ώστε να εγκατασταθούν άλλοι τρείς (πέντε στο σύνολο ως το 2020), δίπλα στους δύο υπάρχοντες. Επιπλέον να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή σε μικρή απόσταση από τον λιμενοβραχίονα μια συστάδα 18 μετατροπέων.


Ελέγχεται η λειτουργικότητα των μετατροπέων, η αντοχή στη διάβρωση και η αποδιδόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε διαφορετικές κυματικές συνθήκες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις μακροχρόνιες δοκιμές συμβάλλουν στην απόκτηση μεγαλύτερης λειτουργικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας αναφορικά με τη συντήρηση και τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, συμβάλλοντας στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής.


Πρόκειται για δύο ίδιους μετατροπείς οι οποίοι μεταφέρουν την ενέργεια των κυμάτων στο πλωτήρα ο οποίος ανυψώνει μια ράβδο που διέρχεται από μια σειρά γεννητριών. Οι μετατροπείς αυτοί είναι ευέλικτοι ως προς την εγκατάσταση τους και προσφέρουν ευκολία στην υλοποίηση συστημάτων μεγαλύτερης ισχύος.



Στη περιοχή του έργου υπάρχει ένα κοντέϊνερ στο οποίο υπάρχει ο εξοπλισμός ελέγχου της μονάδας, το σύστημα τηλε-επίβλεψης και μεταφοράς δεδομένων. Η λειτουργία της μονάδας επιτηρείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Την ημέρα της επίσκεψης στις 16/8/2018 πραγματοποιούταν συντήρηση από δύο τεχνικούς.


Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στα πλαίσια του αναπτυξιακού της σχεδίου, μεγάλη βαρύτητα έχει δώσει την ισορροπημένη ανάπτυξη, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.


Έτσι έχουν αναληφθεί μια σειρά πρωτοβουλίες και δράσεις, ακολουθούνται συγκεκριμένες πρακτικές και μέτρα τα οποία αποσκοπούν τόσο στην διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμένα όσο και στην ευαισθητοποίηση των χρηστών και των επισκεπτών του σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.


Χάρη στην επιτυχημένη στρατηγική της τρέχουσας διοίκησης, το λιμάνι κέρδισε πολλά βραβεία (17 βραβεία) κατά τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο Gold Tourism Award 2015 στην κατηγορία «Φιλικό προς το Περιβάλλον» και Silver Tourism Award 2015 στην κατηγορία «Επενδύσεις Στρατηγικής».


Τα προαναφερθέντα, αποτελούν ένα μικρό πρώτο βήμα προς την μετατροπή του λιμανιού σε ένα ολοκληρωμένο «Πράσινο» λιμάνι, που θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στα πλαίσια της συνεργασίας του με την εταιρία SINNPower έχει προσφέρει δύο θέσεις πρακτικής άσκησης σε σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου, των τμημάτων Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που θα υποστηρίξουν το έργο της με την πρακτική τους άσκηση.


Η εταιρεία προσδοκά αυτός ο κυματικός μετατροπέας που θα εγκαθίσταται σε παράκτιες περιοχές θα αποτελέσει μια μαζική λύση με υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με τη χρήση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.


Ανάλογα με την ισχύ του κύματος, τη τοποθεσία και τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του πελάτη, ο αριθμός και το μέγεθος των μονάδων διαστασιολογείται κατάλληλα. Με αυτό τον τρόπο, ο μετατροπέας ενέργειας κυμάτων μπορεί πάντα να παρέχει τη βέλτιστη παροχή ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος. Με την υποστήριξη της εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας, βοηθιέται η ωρίμανση και αυτής της μορφής τεχνολογίας ΑΠΕ.


Η εκτίμηση είναι ότι το διάστημα 2023 -2024 το σύστημα αυτό θα είναι εμπορικά διαθέσιμο και ανταγωνιστικό σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.


Στο τέλος του παρόντος πιλοτικού προγράμματος το 2020 που φιλοξενείται αποκλειστικά στο Ηράκλειο Κρήτης, σκοπός της εταιρείας είναι να παρέχει τη παρούσα ενεργειακή λύση και σε άλλα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας.


Άρθρο του Κωνσταντίνου Γκαράκη, Ενεργειακού Μηχανικού – MSc in Energy – Heriot Watt University – MSc στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία / Πανεπιστήμιο Πειραιά


Πηγή: kataskevesktirion.gr

Comments


bottom of page