Συγκεντρώνοντας τις κυβερνήσεις και τα σχετικά δίκτυα και οργανισμούς, η Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων (GACERE) στοχεύει να δώσει μια παγκόσμια ώθηση σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων, τη βιώσιμη κατανάλωση και τα πρότυπα παραγωγής και τη συνεκτική και αειφόρο εκβιομηχάνιση.
Το GACERE ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), σε συντονισμό με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO).
Έντεκα χώρες (Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Ιαπωνία, Κένυα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Περού, Ρουάντα και Νότια Αφρική) και η ΕΕ έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη Συμμαχία.
Ξεκινώντας τη Συμμαχία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε: «Η μετάβαση σε μια οικονομικά αποδοτική, καθαρή και κυκλική οικονομία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των οικολογικών κρίσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Η κυκλική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες για τόνωση της καινοτομίας και για να καταστήσει τη μετάβαση πιο δίκαιη, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Στις παρατηρήσεις του, ο LI Yong, Γενικός Διευθυντής της UNIDO, δήλωσε: «Θα έχουμε μια πολλά υποσχόμενη λύση στα χέρια μας για τη διαφύλαξη και την προστασία του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας από το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τις καταστροφές των ωκεανών και της γης και να αντιμετωπίσουμε τη φιλοδοξία της ανάπτυξης χώρες για περιεκτική και αειφόρο εκβιομηχάνιση, εάν επιλέξουμε μια πορεία προς μια κυκλική οικονομία και κάνουμε αυτήν τη μετάβαση δίκαια. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την οικονομική ευημερία, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τις καινοτομίες και τις πράσινες θέσεις εργασίας».
Ο Inger Andersen, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNEP, δήλωσε: «Η κυκλικότητα και η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή είναι απαραίτητες για την επίτευξη κάθε πολυμερούς συμφωνίας, από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης έως τη συμφωνία του Παρισιού έως το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα. Είναι απαραίτητα για μια αειφόρο ανάκαμψη από την πανδημία».
Comentarios