top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Άνθρωπος και φύση: μια σχέση σε κίνδυνο ( ; )

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2021

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση και γενικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνιστούν βασικούς κινδύνους τόσο για την ευημερία της κοινωνίας όσο και για την καθημερινή υγεία των πολιτών, με την φύση να αποτελεί την βάση όλων αυτών και παράλληλα να πλήττεται από τα παραπάνω. Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, ότι η ανθρώπινη υγεία και η υγεία των οικοσυστημάτων είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και όντας θύματα ενός «βιασμού» της φύσης, ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε όλα τα οφέλη της σύνδεσης ανθρώπου-φύσης καθώς και τα προβλήματα από τα από αυτή επηρεάζεται.


Η περιβαλλοντική ρύπανση απειλεί την καθημερινότητα μας, καθώς είμαστε εκτεθειμένοι μέσα στα σπίτια μας, στις δουλείες μας αλλά και έξω από αυτές, όταν τρώμε, παίζουμε, κοιμόμαστε, περπατάμε ή τρέχουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα παρά τις σταδιακές αλλαγές που έχουν σημειωθεί σε ορισμένους τομείς με στόχο την πρόοδο και την προστασία τους περιβάλλοντος, να μην είναι αρκετές για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Το γεγονός αυτό, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο καθώς η ρύπανση σαν κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα που συνδέεται με ένα φάσμα νόσων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αναπνευστική νόσος και άλλες νευρολογικές διαταραχές να οδηγεί σε περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μειώνετε και η ποιότητα ζωής.


Η ηχορύπανση, από την άλλη, αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται μακροχρόνια σε επίπεδα θορύβου που είναι επιβλαβή για την υγεία του, προκαλώντας διαταραχές ύπνου, αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα αλλά και στις γνωστικές δυσλειτουργίες των παιδιών. Βέβαια, θα ήταν απίθανο ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε θόρυβο να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον λόγω της αστικής ανάπτυξης και της αυξημένης ζήτησης για μεταφορές. Πέρα από αυτά τα «θεμελιώδη» προβλήματα που απειλούν την υγεία όλων μας σημαντικά είναι και άλλα όπως οι επιπτώσεις του κλίματος, η μόλυνση των υδάτων καθώς και η ποιότητα του πόσιμου νερού.


Ζώντας, επομένως, σε μία εποχή που τα προβλήματα αυτά όλο και αμβλύνονται, με τον Covid-19 να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συσχέτισης και της επιρροής του οικοσυστήματος στην ανθρώπινη υγεία, πρέπει να εκτιμήσουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η φύση έτσι ώστε να μάθουμε να την σεβόμαστε. Θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε καθώς πέρα από την επιρροή της φύσης ως προς την υγεία επηρεάζει και άλλους παράγοντες καθώς ο οργανισμός χρειάζεται απαραίτητα καθαρό αέρα, τροφή και νερό για να επιβιώσει και μόνο το περιβάλλον του είναι ικανό για να του παράσχει. Πέρα, όμως, από πηγή ζωής η φύση διευκολύνει την ζωή του ανθρώπου ως προς τον βιοπορισμό καθώς αποτελεί γιαυτόν χώρο εργασίας στην ύπαιθρο και γενικότερα σε χώρους πρασίνου, αγροτικής και αλιευτικής εκμετάλλευσης, σωματικής άσκησης αλλά και ευκαιρία για χαλάρωση.


Εν κατακλείδι, η μελλοντική ευημερία εξαρτάται από την ικανότητα να αξιοποιήσουμε την ευρεία δράση της κοινωνίας για να επιτύχουμε την αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο θα διασφαλίζεται τόσο η δική μας υγεία όσο και των παιδιών μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον και την σχέση που αναπτύσσουμε με αυτό.


Comments


bottom of page