envinow.gr

9 Σεπτ 20221 λεπτά

Greenpeace: Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έφτασαν τον υψηλότερο αριθμό από το 2010

Παρά την επίσημη απαγόρευση των πυρκαγιών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο αριθμός των πυρκαγιών τον Αύγουστο ήταν 18% υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο. 33.116 εστίες πυρκαγιάς καταγράφηκαν στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστήματος και Ερευνών της Βραζιλίας (INPE).

Παρά το διάταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που απαγορεύει επί του παρόντος τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το δάσος καίγεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, γεγονός που δείχνει ότι το μέτρο ήταν αναποτελεσματικό για την προστασία του δάσους. Εκτός από την απειλή της βιοποικιλότητας του Αμαζονίου, οι πυρκαγιές γεμίζουν καπνό τις πόλεις της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των τοπικών πληθυσμών.

«Παρακολουθώ αυτές τις πυρκαγιές για πάνω από 10 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τόσο τεράστιες καταστροφές, με τόσο καπνό», είπε ο Rômulo Batista, εκπρόσωπος της Greenpeace Βραζιλίας, «Πρόσφατα πετάξαμε πάνω από μια φλεγόμενη περιοχή 8.000 εκταρίων, που ισοδυναμεί με 11.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποψιλωμένη περιοχή τον τελευταίο χρόνο».

Υπήρξε αύξηση 16,7% στα εστίες πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το 2021 – το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Από όλες αυτές τις πυρκαγιές, το 43% εντοπίστηκε μόνο σε 10 δήμους, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στην νότια περιοχή του Αμαζονίου γνωστή ως AMACRO, όπου οι αγροτικές επιχειρήσεις ανοίγουν ένα νέο επιταχυνόμενο μέτωπο αποψίλωσης των δασών. Το 13,8% των πυρκαγιών καταγράφηκε σε μονάδες διατήρησης, το 5,9% σε εδάφη αυτοχθόνων και το 25% καταγράφηκε σε δημόσιες εκτάσεις.