top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο Κορωνοϊός από ψηλά

Στην ένατη εβδομάδα βρίσκεται ο πλανήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βλέπουμε την Κίνα, το μέρος από όπου ξεκίνησε, να έχει πλέον ξεπεράσει τον κίνδυνο, πολλές άλλες χώρες ευρωπαϊκές και μη να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και την γειτόνισσα Ιταλία να μετρά αδιανόητους αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών, όπως και η Ισπανία. Το σύστημα υγείας των τελευταίων έχει εδώ και καιρό γονατίσει, με το ανθρώπινο δυναμικό και τις ηρωικές του προσπάθειες να το κρατούν από το να μην πέσει τελείως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, τα πράγματα αποκτούν επίσης τραγικό χαρακτήρα με το πέρασμα των ημερών και με την Νέα Υόρκη να χαρακτηρίζεται ως η νέα Γουχάν. Οι άνθρωποι παραμένουν κλειστοί σε "καραντίνα" με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει "εξαφανιστεί" από τα αστικά ή μη αστικά κέντρα στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Τι θα βλέπαμε εάν είχαμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε την κατάσταση από ψηλά; Ή μήπως υπάρχει αυτή η δυνατότητα τελικά και έχουμε ήδη δει;

Μέσω της τηλεπισκόπησης οι επιστήμονες, και όχι μόνο, έχουν την δυνατότητα να παρατηρούν πλέον τον πλανήτη από ψηλά μέσω δορυφόρων. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης “Copernicus EU” τις τελευταίες ημέρες έχει μοιραστεί μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης του πολλές εικόνες που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση και δεν περιορίστηκε μόνο σε απλές και όμορφες εικόνες όπως έκανε για παράδειγμα και χθες. Συγκεκριμένα, την ημέρα της εθνικής μας εορτής μέσω των επίσημων λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρόγραμμα Copernicus EU μας ευχήθηκε για την γιορτή της απελευθέρωσης της 25ης Μαρτίου, δημοσιεύοντας μία όμορφη εικόνας της χώρας από ψηλά αλλά και σπάνια ταυτόχρονα λόγω της καθολικής απουσίας συννεφιάς.

Συνεχίζοντας, τελευταία γίνεται αρκετή συζήτηση για τις αλλαγές στα νερά της Βενετίας και έτσι το πρόγραμμα Copernicus μοιράστηκε με το κοινό δύο εικόνες της. Η πρώτη εικόνα απεικονίζει την Βενετία τον Φεβρουάριο και η δεύτερη εικόνα απεικονίζει την Βενετία τον Μάρτιο. Όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι αναφέρουν, τα νερά φαίνονται όντως καθαρότερα καθώς πλέον κάποιος μπορεί να διακρίνει τους ύφαλους. Ακόμη, όπως παρατηρούν οι ίδιοι, η ροή των υδάτων είναι λιγότερο τυρβώδης και η κυκλοφορία των πλεούμενων έχει μειωθεί σημαντικά. Οι δύο εικόνες παρατίθενται στην συνέχεια για περισσότερη παρατήρηση. Εσείς παρατηρείτε κάτι ακόμη;

Βενετία, 8 Φεβρουαρίου 2020
Βενετία, 19 Μαρτίου 2020

Επιπλέον, δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P δείχνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου NO2 μειώθηκαν στην Ιταλία και ειδικά στο βόρειο τμήμα. Η πτώση φαίνεται να οφείλεται στην καραντίνα που βρίσκεται η χώρα για την καταπολέμηση του COVID-19.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τη διακύμανση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 11 Μαρτίου 2020, με βήμα περίπου 10 ημερών.

Ο Claus Zehner, διευθυντής αποστολής του Copernicus Sentinel-5P του ESA, σημείωσε ότι: "Παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω της κάλυψης των σύννεφων και της αλλαγής του καιρού, είμαστε πολύ σίγουροι ότι η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε συμπίπτει με το κλείδωμα της Ιταλία προκαλώντας λιγότερες μεταφορές και βιομηχανικές δραστηριότητες ".

bottom of page