top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ευρώπη χάνει τα δάση της με ανησυχητικούς ρυθμούς λόγω της υλοτομίας



Η Ευρώπη έχει χάσει μια τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη έκταση δασών εξαιτίας της υλοτομίας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία, μειώνοντας την ικανότητα απορρόφησης άνθρακα της ηπείρου και ενδεχομένως βγάζοντας στην επιφάνεια ευρύτερα προβλήματα σχετικά με τις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.


Πολλά από τα δάση της ΕΕ - που αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% της έκτασης της γης - διαχειρίζονται για παραγωγή ξυλείας και συνεπώς υλοτομούνται τακτικά. Ωστόσο, η απώλεια βιομάζας αυξήθηκε κατά 69% την περίοδο 2016-2018, σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα. Η υλοτόμηση των δασών αυξήθηκε κατά 49% στην ίδια σύγκριση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Research.


Αυτό δείχνει ότι έχει γίνει πολύ περισσότερη υλοτόμηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και για φυσικούς κύκλους και τον αντίκτυπο γεγονότων όπως δασικές πυρκαγιές και βαριές χιονοπτώσεις. Η υλοτόμηση θα μπορούσε να αναμένεται να κυμαίνεται κατά λιγότερο από περίπου 10% λόγω κύκλων καλλιέργειας και φύτευσης και παρόμοιες επιπτώσεις, σύμφωνα με τον Guido Ceccherini του Joint Research Centre της ΕΕ, επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης.


Επομένως, άλλοι παράγοντες είναι πιθανό να υφίστανται. Ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι η αυξημένη ζήτηση για ξύλο ως καύσιμο, ή οι μεγάλες αγορές ξυλείας και άλλων προϊόντων ξυλείας. Τα δορυφορικά δεδομένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πρώιμο δείκτη μη βιώσιμων απαιτήσεων στα δάση της ΕΕ.


Η απώλεια δασικής βιομάζας είναι πιο έντονη στη Σουηδία, η οποία αντιπροσώπευε το 29% της αύξησης της υλοτόμησης και η Φινλανδία, με περίπου 22%. Πολύ μικρότερη επιρρολη είχαν η Πολωνία, η Ισπανία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Εσθονία, οι οποίες αντιπροσώπευαν από κοινού περίπου το 30% της αύξησης στις 26 χώρες που μελετήθηκαν.


Τα δάση αντισταθμίζουν περίπου το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Δεδομένου ότι οι εκτάσεις που συλλέγονται είναι πιθανό να αναφυτευτούν, η νέα ανάπτυξη θα συνεχίσει να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, οπότε το ισοζύγιο άνθρακα της Ευρώπης ενδέχεται να μην επηρεαστεί πολύ μακροπρόθεσμα.


Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν σημαντικό να μάθουμε γιατί η υλοτόμηση αυξήθηκε τόσο ξαφνικά, σε περίπτωση που υποδηλώνει ευρύτερα υποκείμενα προβλήματα με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών δασών. Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να προσδιορίσει οριστικά τις αιτίες των αυξήσεων στη υλοτόμηση, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα.


Βρείτε ολόκληρη την έρευνα «Abrupt increase in harvested forest area over Europe after 2015».

bottom of page