top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Γιατί χρειαζόμαστε την γεωθερμία



Η θερμοκρασία στον πυρήνα της γης είναι περίπου 7200 βαθμοί Φαρενάιτ, λόγω της αποσύνθεσης ραδιενεργών υλικών πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η υψηλή θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια της γης μπορεί να παράγει τεράστια ποσότητα ενέργειας που θα μπορούσε να παράγει αρκετά gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας. Από τεχνική άποψη λοιπόν, η γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να παράγει ενέργεια όσο υπάρχει η Γη. Η γεωθερμική ενέργεια είναι καθαρή, βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον, οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη. Οι γεωθερμικοί ενεργειακοί πόροι κυμαίνονται από τα ρηχά εδάφη έως το ζεστό νερό και τον ζεστό βράχο που βρίσκονται λίγα μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης. Μπορεί επίσης να βρεθεί βαθύτερα στο εσωτερικό της Γης λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων λιωμένου βράχου που ονομάζεται μάγμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες γεωθερμικές δεξαμενές ζεστού νερού βρίσκονται στις δυτικές πολιτείες, την Αλάσκα και τη Χαβάη.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι ένας τύπος ενέργειας που μπορεί πραγματικά να διευκολύνει τις εταιρείες να πάρουν ό, τι χρειάζονται χωρίς να χρησιμοποιούν πολλά ορυκτά καύσιμα στη διαδικασία. Εδώ ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη χρήση γεωθερμίας για το σπίτι ή για την επιχείρηση όταν πρόκειται για ενέργεια.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι επομένως ανανεώσιμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου άλλα 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ τα ορυκτά καύσιμα έχουν ημερομηνία λήξης, ανανεώσιμες πηγές όπως η γεωθερμική ενέργεια δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα. Η γεωθερμική ενέργεια είναι πράσινη σε όλες τις πτυχές της παραγωγής και της χρήσης της! Είναι πραγματικά γνωστό ότι έχει το μικρότερο αντίκτυπο από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας. Όταν πρόκειται για τη διαδικασία ανάπτυξης και δημιουργίας της, η γεωθερμική ισχύς είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από εκπομπές (μηδενικός άνθρακας). Επίσης, ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να καθαρίσει το θείο που μπορεί γενικά να έχει απορριφθεί από άλλες διεργασίες. Δεν χρησιμοποιείται καύσιμο κατά την παραγωγή και τη χρήση της ενέργειας. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει απολύτως καμία εξόρυξη ή μεταφορά που σχετίζεται με τη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορτηγά που εκπέμπουν αναθυμιάσεις και αέρια, πράγμα που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία. Με τη γεωθερμική ενέργεια, δεν υπάρχουν ελλείψεις ή άλλα είδη προβλημάτων που μερικές φορές εμφανίζονται με άλλους τύπους ισχύος. Δεν υπόκεινται στα ίδια προβλήματα με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε έλλειψη επειδή ο καιρός δεν συνεργάζεται με αυτό που θέλουμε (σχεδόν απεριόριστη παροχή).

Υπήρξε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ιδιοκτητών σπιτιού που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γεωθερμική ενέργεια για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης. Το αποτέλεσμα είναι ότι λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σπιτιών και γραφείων με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση. Μπορεί να αποδειχθεί αρχικά ακριβό, αλλά 30-60% εξοικονόμηση στη θέρμανση και 25-50% εξοικονόμηση στην ψύξη μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος μέσα σε λίγα χρόνια. Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στο ενεργειακό κόστος, διότι εξάγει θερμότητα από ζεστό νερό, ο ατμός από ζεστό νερό μετακινεί τους στροβίλους που παράγουν ηλεκτρισμό. Για την εξαγωγή αυτής της ενέργειας, απαιτείται σημαντική τοποθέτηση σωληνώσεων υπόγεια. Όμως, χάρη στη νέα καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας, η γεωθερμία έχει το μικρότερο αποτύπωμα εδάφους από οποιαδήποτε σημαντική πηγή ενέργειας στον κόσμο.

Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια είναι ένας από τους πρώτους τύπους που διερευνάται. Νέες καινοτομίες βγαίνουν συνεχώς για αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις τεχνολογικές δυσκολίες καθώς περνά ο καιρός. Μπορεί επίσης να κατασκευαστεί υπόγεια. Οι νέες καινοτομίες που βγαίνουν βασικά εγγυώνται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και στο μέλλον των τεχνολογιών πάνω στον τομέα της γεωθερμίας.

bottom of page