top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανησυχίες για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου - Ερώτηση στη Βουλή για την προστασία του



Τον άμεσο κίνδυνο να παραμείνει το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου χωρίς προστασία αναδεικνύουν είκοσι δύο (22) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και της Βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σκούφα Μπέττυς.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις πολλών ετών των προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα προστατευόμενων περιοχών. Μία από αυτές ήταν η προετοιμασία και η αποστολή για νομοτεχνικό έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, τον Μάιο του 2019, του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.


Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για το ΠΔ του Εθνικού Πάρκου, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της χώρας μας, με διεθνή ακτινοβολία. Σημειώνεται ότι εάν το Σχέδιο ΠΔ δεν αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν τις 31.08.2020, η έγκρισή του κινδυνεύει να ακυρωθεί, εφόσον οι νέες προδιαγραφές του αντι-περιβαλλοντικού Νόμου Χατζηδάκη θα συμπαρασύρουν με βεβαιότητα και το ΠΔ του Πάρκου Ολύμπου.


Επειδή το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το 1981, κινδυνεύει να παραμείνει χωρίς θεσμική καταχώρηση της προστασίας του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση όπου ρωτούν αν η κυβέρνηση έχει ή όχι την πολιτική βούληση να αποστείλει έγκαιρα, πριν τη 31η Αυγούστου του 2020, το σχέδιο ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

bottom of page