top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Έρευνα: Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται 3 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη



Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών των τροπικών ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Climate Change.


Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν 60 χρόνια δεδομένων μετεωρολογικών σταθμών και χρησιμοποίησαν μοντέλα για να δείξουν τι προκαλούσε την επιταχυνόμενη υπερθέρμανση.


Διαπίστωσαν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών στο δυτικό Ειρηνικό τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μειώσει την ατμοσφαιρική πίεση πάνω από τη θάλασσα Weddell στον νότιο Ατλαντικό.


Αυτό με τη σειρά του αύξησε τη ροή του θερμού αέρα απευθείας στον Νότιο Πόλο - θερμαίνοντάς τον περισσότερο από 1,83 °C από το 1989.


Οι συγγραφείς της έρευνας δήλωσαν ότι η τάση της φυσικής θέρμανσης πιθανότατα ενισχύθηκε από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και θα μπορούσε να καλύψει τη θερμική επίδραση της ρύπανσης από άνθρακα στον Νότιο Πόλο.


Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Νότιος Πόλος - το πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης - τώρα θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 0,6 °C τη δεκαετία, σε σύγκριση με περίπου 0,2 °C για τον υπόλοιπο πλανήτη.


Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, αποδίδουν την αλλαγή σε ένα φαινόμενο γνωστό ως Interdecadal Pacific Oscillation (IPO).


Ο κύκλος IPO διαρκεί περίπου 15-30 χρόνια και εναλλάσσεται μεταξύ μιας «θετικής» κατάστασης - στην οποία ο τροπικός Ειρηνικός είναι θερμότερος και ο βόρειος Ειρηνικός είναι πιο κρύος από τον μέσο όρο - και μια «αρνητική» κατάσταση όπου η ανωμαλία της θερμοκρασίας αντιστρέφεται.


Ο IPO ανέβηκε σε έναν αρνητικό κύκλο στις αρχές του αιώνα, οδηγώντας σε μια μεγαλύτερη θερμοσυναγωγή και σε περισσότερες ακραίες πιέσεις σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, οδηγώντας σε μια ισχυρή ροή θερμότερου αέρα ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο.


Βρείτε ολόκληρη την έρευνα «Record warming at the South Pole during the past three decades».

bottom of page