• envinow.gr

Πυρηνική Σύντηξη

Του Νίκου Παπαγεωργίου


Ζούμε σε εποχή αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στους περισσότερους τομείς της ζωής μας έχουν πραγματοποιηθεί εξελίξεις οι οποίες 10 χρόνια πριν φάνταζαν αδύνατες. Μία από τις πτυχές της τεχνολογίας όμως στην οποία δεν έχουμε παρόμοια ανάπτυξη αποτελεί η “φθηνή” ενέργεια, μιας και οι κοινές ανανεώσιμες μορφές (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική) παρουσιάζουν ελαττώματα όπως το αυξημένο κόστος εγκατάστασης, και κυριότερο την ποσότητα του εκάστοτε “καυσίμου” για την τελική παραγωγή ενέργειας.


Κάπου εδώ ταιριάζει η μακροχρόνια ενασχόληση, ήδη από την δεκαετία του 1950 περίπου, ενός μεγάλου τμήματος της επιστημονικής κοινότητας με την πυρηνική σύντηξη. Αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο δημιουργίας τεράστιων αποθεμάτων “καθαρής” ενέργειας και συνάμα είναι και ο τρόπος που μας υποδεικνύει η ίδια η φύση, μιας και όλα τα μεγάλα άστρα του σύμπαντος παράγουν την ενέργεια τους με αυτόν τον τρόπο. Κοντινό παράδειγμα αποτελεί φυσικά ο ‘Ηλιος, ο οποίος χρησιμοποιεί στοιχεία όπως το υδρογόνο και τα ισότοπα του και αυξάνοντάς την θερμοκρασία στο εσωτερικό του παράγει μεγάλα ενεργειακά ποσά. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί εδώ στην Γη, προσομοιώνοντας τις συνθήκες αυτές χωρίς ωστόσο ακόμα να ξεπεραστεί το σημαντικότερο εμπόδιο από όλα. Το ισοζύγιο μεταξύ των ενεργειακών ποσοτήτων που απαιτούνται για την δημιουργία των συνθηκών της σύντηξης και των ποσοτήτων που κερδίζουμε ως ενέργεια, με τις βέλτιστες αναλογίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής να είναι περίπου της τάξεως του 0.8.


Όπως είναι φυσικό το μέγεθος των πρότζεκτ είναι τέτοιο που απαιτούνται συνεργασία των χωρών μεταξύ τους για την ομαλή και συνεχή χρηματοδότηση, με τα προβλήματα δυστυχώς να μην είναι σπάνια. Προβλήματα τα οποία προστίθενται και στην έμφυτη δυσκολία του όλου εγχειρήματος με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη χρονική του καθυστέρηση. Αντικειμενικά, οι οικονομικοί πόροι είναι υψηλοί για μια τεχνολογία η οποία κινείται με αργό ρυθμό σε σχέση με άλλες, ωστόσο τα οφέλη είναι συντριπτικά. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποτήρι νερό και οι ποσότητες του υδρογόνου που εμπεριέχει αυτό θα αρκεί για τις ενεργειακές απαιτήσεις μιας πόλης, ενώ τα όποια απόβλητα είναι ποσότητες τρίτιου με συγκέντρωση τέτοια που δεν βλάπτουν οποιοδήποτε οικοσύστημα. Παρόλη λοιπόν την δυσκολία και τα όποια οικονομικής φύσεως εμπόδια, ακόμα και λόγω δυσπιστίας για την επιτυχία του, το εγχείρημα απαιτεί την στήριξη μας.


Οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς ως πολίτες πρέπει να είμαστε ενήμεροι για αυτές, ώστε τελικά να έχουμε λόγο για τις κατευθύνσεις της ζωής μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ενημερώσου και ενημέρωσε τους γύρω σου, απαίτησε να στηριχθούν οι σωστές πρωτοβουλίες και το κυριότερο μην μένεις αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν γύρω σου και σε αφορούν.


Για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την επιστήμη πίσω από την πυρηνική σύντηξη, όσο και για τα κυριότερα πρότζεκτ ακολούθησε τους παρακάτω συνδέσμους.

https://www.youtube.com/watch?v=knrHPneSN10

https://www.youtube.com/watch?v=ZW_YCWLyv6A

https://www.iter.org/

https://www.sandia.gov/Pulsed-Power/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ