• envinow.gr

Η ανακύκλωση πριμοδοτείται!Την πρόταση το περιβάλλον να αποτελέσει πεδίο κοινής δραστηριότητας, με δεδομένο ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν αφορούν μόνο τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, μόνο μία τάξη ή μία ομάδα της κοινωνίας μας, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).


"Το περιβάλλον αφορά την αλλαγή και της δικιάς μας προσωπικής λειτουργίας και της θεσμικής και επιχειρηματικής παραγωγής, αλλά και της διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εάν δεν είναι καθολικές, εάν δηλαδή σε αυτές τις αλλαγές δεν συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια της τοποθέτησής του τόνισε για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής διπλωματίας για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών. "Ένας μεγάλος πυλώνας της παγκόσμιας πολιτικής είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ο αμέσως επόμενος μεγάλος παγκόσμιος πυλώνας είναι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα, τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αντίθετα είναι τραγικά. Οι προβλέψεις λένε ότι, αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές, το 2100 η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3 βαθμοί Κελσίου, διπλάσια από τη θεωρητικά επιδιωκόμενη. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικές και η κοινωνία, αλλά και η ατομική πρακτική", πρόσθεσε.


Επισήμανε δε ότι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος. «Θα πρέπει, λοιπόν, οι όποιες αλλαγές γίνουν στο πεδίο του περιβάλλοντος να συμπεριλαμβάνουν στην πράξη και τους κοινωνικούς εταίρους. Η πολιτική βούληση αποδεικνύεται όταν ασκείται πολιτική. Γι' αυτό εμείς, στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, διεκδικούμε να κριθούμε από αυτά που κάνουμε. Αποδεικνύουμε, λοιπόν, με τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, με τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, ότι όταν ασκείται σωστά η πολιτική μπορεί να είναι και συμβατή με τη διάθεση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και προοδευτική επί της ουσίας, να πηγαίνει δηλαδή την κοινωνία μπροστά. Στην αντίθετη περίπτωση, όλοι παραμένουμε στη διατύπωση λόγων και δεν προχωράμε στις πράξεις. Και στο τέλος της μέρας όλοι θα κριθούμε από τα έργα που κάναμε και εμείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.


Επίσης, ανέφερε ότι η επισήμανση της ΟΚΕ σχετικά με την ανάγκη αύξησης των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επενδύσεων βρίσκει σύμφωνο και το ΥΠΕΝ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.


Ως προς το θέμα των ιδιωτικών και δημοσίων τεχνικών έργων, σημείωσε ότι οι προδιαγραφές στα υλικά τους πρέπει να έχουν αξιόπιστη τεκμηρίωση για τα επαναχρησιμοποιούμενα αδρανή υλικά, ενώ ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επανέλαβε ότι μία καλή πρακτική είναι η εισαγωγή της κυκλικότητας στην αξιολόγηση των επενδύσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΥΠΕΝ ενημερώνει μέσω σχετικής επιστολής όλες τις αδειοδοτούσες αρχές ότι στο εξής όσοι αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά θα πρέπει να έχουν -με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο- διαλογή στην πηγή για τα απόβλητά τους και για το οργανικό κλάσμα και για τα κλασικά ανακυκλώσιμα, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα.


Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο ίδιος, η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης θα πρέπει να γίνεται πάνω στη λογική του "Zero waste Zero carbon", δηλαδή οι επιχειρήσεις να έχουν καλύτερη δανειοδότηση εάν μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, εάν κάνουν πλήρη ανακύκλωση ή πλήρη διαλογή στην πηγή, κάτι που ο ίδιος επισήμανε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Εάν θέλουμε στ' αλήθεια κυκλική οικονομία, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία", πρόσθεσε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ